Evia Top: Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα από τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018

Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα από τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο

«Διαχειρίσιμες» χαρακτηρίζονται από πηγές του κλάδου στην Ελλάδα, οι επιπτώσεις στην παραγωγή και τις εξαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, να επιβληθούν δασμοί.
Ωστόσο, εκτός από την άμεση επίπτωση, που είναι ότι δυσχεραίνεται περαιτέρω η δυνατότητα πρόσβασης στην αμερικανική αγορά, τις επιχειρήσεις απασχολούν και οι δευτερογενείς συνέπειες. Αυτές είναιη πιθανή αύξηση της προσφοράς των συγκεκριμένων προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά από τις επιχειρήσεις (ευρωπαϊκές και τρίτων χωρών) που θα χάσουν μερίδια στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα την περαιτέρω συμπίεση των τιμών. Σε αυτήν την πρόκληση, τονίζουν οι ίδιες πηγές που επικαλείται το ΑΜΠΕ θα μπορέσουν να ανταποκριθούν όσοι είναι καλύτερα προετοιμασμένοι τεχνολογικά και οικονομικά.

Κύκλοι του ΣΕΒ εκφράζουν την ελπίδα «να αποφευχθεί η γενίκευση ενός εμπορικού πολέμου έστω και την ύστατη ώρα, μιας και μόνο χαμένοι θα υπάρχουν από μία τέτοια εξέλιξη». Όπως ανέφεραν στο ΑΜΠΕ παράγοντες του Συνδέσμου: «Παρά τις έντονες και συντονισμένες προσπάθειες που καταβλήθηκαν τις τελευταίες μέρες από την ΕΕ και όλους τους επιχειρηματικούς εταίρους, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε σήμερα η πρόθεση του Προέδρου Τραμπ να επιβάλλει πρόσθετους δασμούς 25% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές χάλυβα και 10% στις εξαγωγές αλουμινίου. Στην περίπτωση που τελικά η Ευρώπη δεν εξαιρεθεί από τις αποφάσεις αυτές ως στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ, εντός των επόμενων 15 ημερών, η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα καλέσει την ΕΕ, με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων της ευρωπαϊκής παραγωγής, να προχωρήσει στις ακόλουθες ενέργειες: α) προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO), β) λήψη μέτρων για τη διασφάλιση των εισαγωγών και γ) στοχευμένα "αντίμετρα" σε μια σειρά προϊόντων που προέρχονται από τις ΗΠΑ».

Πηγές του κλάδου ανέφεραν ακόμη ότι θα πρέπει να αναμένουμε αφενός την ευρωπαϊκή απάντηση και αφετέρου τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων που αποσκοπούν στην εξαίρεση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων (όπως έγινε με τον Καναδά και το Μεξικό) από τους εισαγωγικούς δασμούς στις ΗΠΑ. Τονίζουν, επίσης, ότι οι δασμοί θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών και στις ΗΠΑ, καθώς η τοπική βιομηχανία δεν είναι σε θέση να παράξει την ποιότητα και ποσότητα των προϊόντων που απαιτούνται για την κάλυψη της ζήτησης, συνεπώς οι εισαγωγές θα συνεχιστούν σε υψηλότερες -λόγω των δασμών- τιμές. Επί του παρόντος, όσες επιχειρήσεις έχουν κλεισμένες παραγγελίες για την αμερικανική αγορά, σπεύδουν να προλάβουν την εκτέλεσή τους δεδομένου ότι οι νέοι δασμοί θα ισχύσουν σε 15 ημέρες.

Πηγές του ΣΕΒ ανέφεραν ότι σοβαρότερο πρόβλημα θα έχει η τουρκική βιομηχανία αλουμινίου και χάλυβα, που περιλαμβάνεται στην πρώτη δεκάδα των προμηθευτών των ΗΠΑ. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους υπάρχει ανησυχία για αύξηση της προσφοράς στην ευρωπαϊκή αγορά, προοπτική για την οποία ωστόσο αναμένεται να υπάρξει προληπτική δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία οι εξαγωγές προϊόντων χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ το 2017 διαμορφώθηκαν στα 117 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγές αφορούν κυρίως ελάσματα και σωλήνες, που έφθασαν πέρυσι σε αξία τα 100 εκατ. ευρώ.

naftemporiki.gr