Evia Top: Η συνταγή της ημέρας: Στιφάδο

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

vaka

vaka

Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2017

Η συνταγή της ημέρας: Στιφάδο

Υλικά Συνταγής:
Για τη μαρινάδα 
1/3 φλ. βαλσαμικό ξίδι

2 κ.σ χοντρό αλάτι
1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
1 κλωνάρι δεντρολίβανο
1 ξύλο κανέλα
1 δαφνόφυλλο
4-5 κόκκους πιπέρι
Για το στιφάδο
2 κιλά μοσχάρι
5-6 μέτρια προς μεγάλα ξερά κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1/4 φλ. βαλσαμικό ξίδι
3 ντομάτες σφιχτές αποφλοιωμένες (εμπορίου ή φρέσκες ) 1-1/2 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
1/2 φλ. κονιάκ
2 δαφνόφυλλα
4-5 κόκκους μπαχάρι Αλάτι Φρεσκοτριμμένο πιπέρι Φλούδα πορτοκαλιού
4 κουταλιές βαλσαμικό ξίδι για το τελείωμα
και
Πατάτες τηγανητές κομμένες σε ροδέλες (για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση:
Για να γίνει το κρεας στο στιφάδο ακόμα πιο νόστιμο, πρώτα το μαρινάρουμε.
Κόβουμε το κρέας σε μερίδες. Το βάζουμε σε ένα μπολ, το πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. χοντρό αλάτι, το περιχύνουμε με 1/3 φλ. ξίδι και το σκεπάζουμε με κρύο νερό. Προσθέτουμε μέσα και όλα τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας, καθώς και το πορτοκάλι κομμένο στη μέση. Το αφήνουμε για 2 ώρες στο ψυγείο. Με αυτόν τον τρόπο θα φύγει το περισσότερο αίμα από το κρέας και θα εμπλουτιστεί με τα αρώματα των υλικών που βάλαμε μέσα.

Για το στιφάδο
Αφαιρούμε το κρέας από τη μαρινάδα και το στραγγίζουμε πολύ καλά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε 4 ή 6 κομμάτια, αν ειναι μεγάλα. Σε μία πλασοτέ μεγάλη κατσαρόλα ή γάστρα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά αφήνουμε τα κρεμμύδια να μαραθούν για 10 λεπτά. Μόλις αρχίσουν να γίνονται διάφανα τα κρεμμύδια, προσθέτουμε το σκόρδο σπασμένο. Αφήνουμε 1-2 λεπτά και περιχύνουμε με το βαλσαμικό ξίδι. Τα αφήνουμε να καραμελώσουν για 1-2 λεπτά.

Βάζουμε το κρέας σε σακούλα τροφίμων και το πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Ανακινούμε καλά για να αλευρωθεί το καλά παντού. Ζεσταίνουμε σε τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και λίγα λίγα, ροδίζουμε τα κομμάτια του κρέατος απ’ όλες τις πλευρές. Όσα κομμάτια ροδίζουμε τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια.

Στα τελευταία κομμάτια κρέατος ρίχνουμε το κονιάκ, το κρασί και το βαλσαμικό ξίδι και αφήνουμε να βράσουν δυνατά όλα μαζί για 4-5 λεπτά. Όλο μαζί το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια. Χαράζουμε σταυρωτά τις ντομάτες και τις προσθέτουμε. Προσθέτουμε επίσης τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι και τη φλούδα πορτοκαλιού.


Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε το στιφάδο για περίπου 2 ώρες, μέχρι το κρέας να λιώνει στο στόμα και η σάλτσα να δέσει καλά και να μελώσει. Προς το τέλος του βρασμού αλατοπιπερώνουμε. Κατά τη διάρκεια του βρασμού ελέγχουμε τα υγρά της κατσαρόλας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό. Το σερβίρουμε με ροδέλες τηγανητής πατάτας ή ρύζι.

argiro.gr