Evia Top: Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χαλκιδέων για τους παιδικούς σταθμούς

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Σάββατο, 15 Ιουλίου 2017

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χαλκιδέων για τους παιδικούς σταθμούς

Εκτός παιδικών σταθμών θα μείνουν πάνω από 625 παιδιά στην Εύβοια  καθώς από τις 1643 αιτήσεις που κατατέθηκαν, χρηματοδοτούνται οι 1018.
 Τα στοιχεία φανερώνουν ότι, ενώ συνολικά διευρύνονται οι ανάγκες για δημόσια δωρεάν
Προσχολική Αγωγή, οι δυνατότητες κάλυψης αυτών των αναγκών περιορίζονται. Έτσι, ενώ αποκλείεται περίπου το 1/3 αυτών που κάνουν αιτήσεις, υπάρχουν χιλιάδες άλλοι που δεν κάνουν καν τον κόπο να μπουν σε αυτή τη διαδικασία, αφού αποκλείονται εκ των προτέρων λόγω εισοδηματικών κριτηρίων. Απ' αυτούς, άλλοι υποχρεώνονται να πληρώνουν υψηλά τροφεία και άλλοι προσπαθούν να τα βολέψουν μόνοι τους, κρατώντας τα παιδιά τους στο σπίτι.
Είναι φανερό ότι για όλη αυτή την κατάσταση ευθύνεται μια πολιτική που δεν αντιμετωπίζει την Προσχολική Αγωγή ως ανάγκη και καθολικό δωρεάν δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας, ενώ στηρίζει την επιχειρηματική δράση και σε αυτόν τον τομέα. Αυτήν την πολιτική στηρίζει και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παρ' όλες τις περί αντιθέτου διακηρύξεις και εντυπώσεις που προσπάθησε να δημιουργήσει.
Σύμφωνα με το φορέα διαχείρισης του προγράμματος «Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής 2017 - 2018» οι αιτήσεις που κατατέθηκαν στο Δήμο Χαλκιδέων είναι  1058( εκτός από αυτές που είχαν ελλιπή φάκελο και φτάνουν τις 188 στο νομό) από τις οποίες χρηματοδοτούνται οι 719.Επομένως μένουν εκτός προγράμματος 339  παιδιά.
Αλλά και γι' αυτούς που πήραν το πολυπόθητο voucher (κουπόνι χρηματοδότησης) δεν είναι βέβαιο ότι τελικά το παιδί τους θα εγγραφεί σε κάποιον δημοτικό παιδικό σταθμό, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι θέσεις υπολείπονται των δικαιούχων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι και φέτος ότι από τα περίπου 130 βρέφη που είναι δικαιούχοι δεν θα βρουν θέση σε  βρεφικό σταθμό τα 79, λόγω έλλειψης αντίστοιχων υποδομών αφού οι διαθέσιμες θέσεις είναι 51.   
Αυτός που στερεί την Προσχολική Αγωγή από χιλιάδες παιδιά των λαϊκών οικογενειών, ή την προσφέρει επί πληρωμή σε άλλα, είναι το κράτος και η πολιτική του, που στρέφεται συνολικά ενάντια στα δικαιώματα και στις ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.
Η "Λαϊκή Συσπείρωση" έχει επανειλημμένα αναδείξει και την ευθύνη της Δημοτικής Αρχής που αδιαφόρησε για την επίλυση του παραπάνω προβλήματος αφού, παρά τη ρητορική της,  ευθυγραμμίζεται απόλυτα με την κυβερνητική πολιτική την οποία απαρέγκλιτα εφαρμόζει, χωρίς να επιλύει το πρόβλημα της ανάγκης για προσχολική αγωγή των παιδιών της εργατικής , λαϊκής οικογένειας.
Οι εξελίξεις αναδεικνύουν την ανάγκη για ολοκληρωμένο σχέδιο αγωγής και φροντίδας για όλα τα παιδιά, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, σε κατάλληλες δομές, πλήρως στελεχωμένες με εξειδικευμένο και βοηθητικό προσωπικό.
Σ' αυτήν την κατεύθυνση, η "Λαϊκή Συσπείρωση" καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τα νέα ζευγάρια και του Δήμου μας να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για την αντιλαϊκή πολιτική μέσα από οργανωμένο αγώνα, διεκδικώντας:
1.         Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους.
2.         Δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή.
3.         Προνήπια και νήπια στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο.
4.         Ολοήμερο Νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά.
5.         Σίτιση για όλα τα παιδιά με ευθύνη του κράτους.
6.         Όλα τα παιδιά κάτω των 4 ετών σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς, χωρίς τροφεία.
7.         Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους (νηπιαγωγούς και βρεφονηπιοκόμους).
Τα αιτήματα αυτά και οι στόχοι απαντούν στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και βρίσκονται στον αντίποδα της πολιτικής και των σχεδιασμών της κυβέρνησης και του κράτους, που στερούν την Προσχολική Αγωγή από χιλιάδες παιδιά, ενώ φορτώνουν αλύπητα την εργατική - λαϊκή οικογένεια με χαράτσια, θυσίες και μέτρα, στο όνομα της ανάκαμψης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
Χαλκίδα 15/7/2017
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Σταματούκος Βαγγέλης

Δημάκη Κατερίνα