Evia Top: Εκκαθαρίζουν και τους εργαζόμενους

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017

Εκκαθαρίζουν και τους εργαζόμενους

Σε συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 16 Μαΐου βρίσκονται οι εργαζόμενοι σε έξι συνεταιριστικές τράπεζες της χώρας που τελούν υπό καθεστώς εκκαθάρισης, ζητώντας την επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους που έχουν απολυθεί μέχρι σήμερα, αλλά και την απορρόφηση
του συνόλου των εργαζομένων από τις ανάδοχες συστημικές τράπεζες.
Πρόκειται για τους εργαζόμενους στις -πρώην πλέον- συνεταιριστικές τράπεζες Λαμίας, Λέσβου-Λήμνου και Αχαϊκής, που έκλεισαν και βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης από τις αρχές του 2012, καθώς και των συνεταιριστικών τραπεζών Ευβοίας, Δωδεκανήσου και Δυτικής Μακεδονίας, που έκλεισαν και βρίσκονται σε εκκαθάριση από τις αρχές του 2014.
Η επίσημη αιτιολογία για το κλείσιμό τους ήταν ότι δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις προϋποθέσεις εξυγίανσης και ανακεφαλαιοποίησης, κάτι που όμως οι εργαζόμενοι αμφισβήτησαν και αμφισβητούν, ισχυριζόμενοι ότι το κλείσιμο των συνεταιριστικών τραπεζών έγινε με σκοπό τη στήριξη των συστημικών τραπεζών που τις απορρόφησαν. Στήριξη που ανήλθε σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια, σε μια δύσκολη εποχή για το τραπεζικό σύστημα.

Οι εργαζόμενοι των έξι τραπεζών, περί τους 300, δεν ακολούθησαν το «καλό» χαρτοφυλάκιο στις ανάδοχες τράπεζες, όπως έγινε στην περίπτωση των χιλιάδων τραπεζοϋπαλλήλων άλλων τραπεζών που τέθηκαν σε καθεστώς εκκαθάρισης (Αγροτική Τράπεζα, Τράπεζα Κύπρου, Marfin, Probank κ.ά.), αλλά και με τους εργαζόμενους στη συνεταιριστική τράπεζα Πελοποννήσου 2015.

Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου

Αντίθετα, οι περισσότεροι απ’ αυτούς παρέμειναν και εργάζονταν στον εκκαθαριστή -με το κόστος να βαρύνει τα υπό εκκαθάριση τραπεζικά ιδρύματα-, ενώ κάποιοι άλλοι απολύθηκαν αμέσως και μετά από πολλά χρόνια εργασίας στο τραπεζικό σύστημα.

Οι εργαζόμενοι που παρέμειναν στον εκκαθαριστή κλήθηκαν να διαχειριστούν το χάος που δημιούργησε το ξαφνικό κλείσιμο των συνεταιριστικών τραπεζών και να κινήσουν τις διαδικασίες για την είσπραξη δανείων και οφειλών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της συνεταιριστικής τράπεζας Λαμίας, που όχι μόνο έκλεισε για άνοιγμα 1 εκατ., το οποίο θα μπορούσε να καλυφθεί, αλλά παράλληλα την περίοδο της εκκαθάρισης τροφοδότησε και με περίπου 10 εκατομμύρια το ΤΧΣ.

Για την αποκατάσταση των εργαζομένων στις έξι συνεταιριστικές τράπεζες και την απορρόφησή τους από τις δύο ανάδοχες τράπεζες (Εθνική, Alpha Bank) έχουν κατατεθεί από το 2012 σειρά τροπολογίες με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευσης, αλλά και του ανεξάρτητου βουλευτή Ν. Νικολόπουλου.

Οι τροπολογίες δεν έγιναν δεκτές, αρχικά από την κυβέρνηση Παπαδήμου και στη συνέχεια από την κυβέρνηση Ν.Δ.–ΠΑΣΟΚ. Την ίδια τύχη είχε και η τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ το 2016, την οποία απέρριψε ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δηλώνοντας ότι θα φέρει ο ίδιος λύση στο πρόβλημα.


Aχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα

Παρά τις συνεχείς δεσμεύσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη. Αντίθετα, το σύνολο των υπό εκκαθάριση τραπεζών πέρασε τους τελευταίους μήνες στην κοινοπραξία PQH Α.Ε., η διοίκηση της οποίας προωθεί ένα νέο business plan που προβλέπει τη μείωση του κόστους και την απόλυση του μεγαλύτερου μέρους των περίπου 110 εργαζομένων που δουλεύουν ακόμη στην εκκαθάριση των έξι συνεταιριστικών τραπεζών.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων που από τις 16 Μαΐου βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις. Αρχικά στις επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες συμμετείχαν οι εργαζόμενοι και στις έξι τράπεζες, ενώ πλέον συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες Λαμίας, Εύβοιας, Αχαϊκής και Δωδεκανήσου.

Βασικά αιτήματα είναι η ανάκληση των απολύσεων που έγιναν από τον ειδικό εκκαθαριστή και η άμεση απορρόφηση όλου του προσωπικού από τις συστημικές τράπεζες.

Ουσιαστικά, οι εργαζόμενοι που παρέμειναν μέχρι σήμερα στον εκκαθαριστή, αφού πρώτα έκαναν τη «βρόμικη» δουλειά, βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με την απόλυση και τις πιέσεις που τους ασκούνται από τη διοίκηση του ειδικού εκκαθαριστή.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ φεύγουν από τα ταμεία των υπό εκκαθάριση τραπεζικών ιδρυμάτων προκειμένου να καλυφθούν οι αμοιβές και τα μπόνους των στελεχών της εταιρείας που έχει αναλάβει την ειδική εκκαθάριση, ενώ περιουσιακά τους στοιχεία βγαίνουν στη δημοπρασία, όπως στην περίπτωση του κτιρίου της συνεταιριστικής τράπεζας Αχαΐας.

Θύματα στην υπόθεση αυτή, όμως, είναι και οι δεκάδες χιλιάδες μεριδιούχοι των συνεταιριστικών τραπεζών που έκλεισαν. Εκατοντάδες επιχειρηματίες, στη συντριπτική τους πλειονότητα μικρομεσαίοι, που ήταν μεριδιούχοι στις εν λόγω τράπεζες, βρέθηκαν μπροστά σε αδιέξοδο και αδυναμία ανταπόκρισης στα επιχειρηματικά τους ανοίγματα, τα οποία μάλιστα κλήθηκαν να καλύψουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε αρκετές τοπικές επιχειρήσεις στην κατάρρευση. Μάλιστα, οι μεριδιούχοι των συνεταιριστικών τραπεζών δεν έχουν ουσιαστικά καμία ενημέρωση για τις προθέσεις του ειδικού εκκαθαριστή, που διαχειρίζεται το σύνολο του χαρτοφυλακίου και της περιουσίας των υπό εκκαθάριση ιδρυμάτων.

Ωστόσο, στην περίπτωση της συνεταιριστικής τράπεζας Λαμίας και με βάση το ιδρυτικό της καταστατικό, οι μεριδιούχοι είναι υπεύθυνοι για πιθανό έλλειμμα, το οποίο θα πρέπει να καλύψουν καταβάλλοντας ακόμη και το πενταπλάσιο της αξίας των μερισμάτων τους.